Μουντιάλ στο Κατάρ και… παράγοντας ζέστη

Μουντιάλ 2022

Πόσο μπορεί ο φυσικός παράγοντας της ζέστης να επηρεάσει την απόδοση των ποδοσφαιριστών

Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού με την θερμοκρασία συνεχώς να ανεβαίνει. Μάλιστα οι μετεωρολόγοι ανακοίνωσαν, πως την επόμενη εβδομάδα ένα κύμα καύσωνα θα πλήξει την χώρα μας. Παρόμοιες καταστάσεις συναντάμε σε χώρες όπως τα Εμιράτα και το Κατάρ. Στο τελευταίο θα διεξαχθεί και το ερχόμενο Μουντιάλ.  Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ο λόγος που οι διοργανωτές επέλεξαν για πρώτη φορά οι αγώνες να μην διεξαχθούν το καλοκαίρι, αλλά από 21 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου. Άραγε σε τι βαθμό επηρεάζει η ζέστη τους ποδοσφαιριστές;

Απάντηση στο ερώτημα αυτό δίνει ο δρ Ανδρέας Φλουρής, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επισκέπτης καθηγητής στην Περιβαλλοντική Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα. Ο δρ Φλουρής είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Φυσιολογίας, γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως FAME Lab.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

«Το Εργαστήριό μας», τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «είναι το μόνο σε ολόκληρη τη Νότια Ευρώπη και ένα από τα λίγα στον κόσμο που μελετά τους τρόπους με τους οποίους, παράγοντες του περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση, βυθός και διάστημα, επιδρούν στη φύση και τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος. Οι έρευνές μας έχουν χρησιμοποιηθεί από οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός για την Εργασία, το υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και του Κατάρ, η ΝΑΣΑ, και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος προκειμένου να προασπίσουν την υγεία αθλητών, ειδικών αποστολών, αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου».

Συνεχίζοντας, αναφέρει: «Υπάρχει έντονη φημολογία για τις καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του φετινού Μουντιάλ. Αυτό είναι λογικό, αφού η ζέστη στο Κατάρ είναι εξαιρετικά έντονη σχεδόν όλον τον χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι διοργανωτές επέλεξαν το χειμώνα ως την καταλληλότερη περίοδο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αυτή θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που δεν θα διεξαχθεί κατά το καλοκαίρι».

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες