Στημένα παιχνίδια στην Τυνησία

Βαριές κατηγορίες για στημένα παιχνίδια, ειπώθηκαν από πρόεδρο ομάδας του πρωταθλήματος της Τυνησίας.

Οι τρομερές αποκαλύψεις του Αλί Ουργέρμι, προέδρου της Εσπεράνσε Ζαρζίς η οποία και υποβιβάστηκε, έχουν φέρει τριγμούς στις τάξεις της Τυνήσιας Ομοσπονδίας(FTF).  Δημοσίευμα του BBC Sport Africa, όπου φιλοξενούνται οι δηλώσεις του Ουργέρμι, αναφέρει πως η διαδικασία υποβιβασμού της ομάδας του ήταν στημένη από την ίδια την ομοσπονδία!

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

Πιο αναλυτικά, η Εσπεράνσε Ζαρζίς ήρθε ισόπαλη 1-1 με τη Χαμάμ-Σούς  με αποτέλεσμα να βρεθεί στην τελευταία θέση των play-out και να υποβιβαστεί στη League 2. Με το τέλος του αγώνα, ο Ουργέρμι ξέσπασε: «Η διαφθορά κατατρώει το ποδόσφαιρο στην Τυνησία. Δεν υπάρχει δίκαιο παιχνίδι ούτε ίσες ευκαιρίες στο τυνησιακό ποδόσφαιρο – είτε όσον αφορά τις αναθέσεις διαιτητών είτε στους ίδιους αγώνες που σφυρίζουν. Υπάρχουν ορισμένοι διαιτητές που έχουν ανατεθεί με σκοπό  να χειραγωγούν αγώνες. Υπάρχουν άδικοι διαιτητές και αμφιλεγόμενα αποτελέσματα, τα οποία στο τυνησιακό ποδόσφαιρο δεν ήταν ποτέ ειλικρινή και αληθινά».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κλήθηκε σε απαντήσεις, ωστόσο αποφάσισε να μη σχολιάσει τα λεγόμενα του εξοργισμένου Ουργέρμι. Παράλληλα, «λάδι στη φωτιά», ρίχνει ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα της χώρας, όπου φίλαθλοι της Ζαρζίς, στο τελευταίο παιχνίδι των μπαράζ υποβιβασμού, ακούστηκαν να φωνάζουν «αφήστε τον να σκοράρει» όταν ο αντίπαλος παίκτης το 90+10 ήταν σε προφανή θέση για γκολ. Η κίνηση αυτή έγινε από πλευράς των οπαδών, ώστε να δείξουν την έντονη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση για τον τρόπο που συμπεριφέρονται στην ομάδα τους, έστω και με τον ακραίο τρόπο να θέλουν να δεχτεί γκολ υποβιβασμού η ομάδα τους.

Επιπλέον, αντιδράσεις υπήρξαν και από μία τρίτη ομάδα( από ένα γκρουπ τεσσάρων που πάλευαν για τη σωτηρία), τη Μετλαουί, της οποίας οι φίλαθλοι βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τις σκηνές στο παιχνίδι Εσπεράνσε Ζαρζίς- Χαμάμ-Σούς, όπου έφερε και τον δικός τους υποβιβασμό. Πιο συγκεκριμένα, αναταραχές ξέσπασαν στη νοτιοδυτική πόλη Ματλουί, όπου οι εργάτες διέκοψαν την παραγωγή φωσφορικών αλάτων σε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια της χώρας και το τοπικό εργατικό σωματείο μίλησε για «αυξανόμενες εντάσεις εντός της πόλης που απειλούσαν την τοπική ειρήνη». Θέση πήρε και ο πρόεδρος της ομάδας, Μοχάμεντ Ντιναρί, ο ποίος μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, απασφάλισε: «Μιλάμε για σκάνδαλο – στημένο αγώνα – και αυτό δεν αφορά μόνο τις ομάδες. Αυτό είναι ένα διεφθαρμένο σύστημα»

Την επομένη του περιβόητου αγώνα, η Τυνήσια ομοσπονδία ανακοίνωσε πως ενημέρωσε γραπτώς τις επιτροπές δεοντολογίας και πειθαρχίας της FIFA για τα γεγονότα που έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, ζητώντας την υποστήριξή τους ώστε να διερευνήσουν το θέμα και να προβούν στη λήψη κατάλληλων μέτρων. Ο Ντιναρί, σχολίασε επικριτικώς: «Η απόφαση της ομοσπονδίας είναι γελοία, ο αγώνας ήταν γελοίος και το αποτέλεσμα, εξίσου, γελοίο».

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Βέβαια, έξω από το χορό δεν έμειναν και οι ποδοσφαιριστές, καθώς, ο τερματοφύλακας και ο δεξιός μπακ της Ζαρζίς, τιμωρήθηκαν με πενταετή αποκλεισμό και πρόστιμο 50.000 δηνάρια (16.000 δολάρια ΗΠΑ) για τον ρόλο τους στο γκολ από την FTF, η οποία αργότερα είπε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν για «να διατηρηθεί η ποδοσφαιρική ακεραιότητα και το δίκαιο παιχνίδι». Η παραπάνω απόφαση, εξόργισε τους ανθρώπους της ομάδας οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν έχει καμία νομική βάση. Ο Γενικός Γραμματέας της Ζαρζί, Σαλέμ Ναταχί υποστήριξε ό,τι η ομάδα δέχεται πόλεμο εδώ και χρόνια: «Είμαστε μια μεγάλη, αξιοσέβαστη ομάδα που παίζει πάντα ηθικά και κάθε άλλη ομάδα μπορεί να το εγγυηθεί. Τα τελευταία 10 χρόνια, υπήρξαν ζητήματα με διαιτητές, γήπεδα, οπαδούς και διάφορα άλλα προβλήματα, αλλά η FTF ήθελε να τα φορτώσει όλα σε εμάς. Νομίζουν πως είμαστε μια μικρή ομάδα που μπορούν να περιπαίζουν. Η ομοσπονδία θυσίασε τη Ζαρζίς μέσω των αποτελεσμάτων και τώρα θέλει να αμαυρώσει τη φήμη μας. Δεν θα χρησιμοποιηθούμε ως αποδιοπομπαίος τράγος και δεν θα συρθεί το όνομα της ομάδας μας στη λάσπη».

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες 

Μετά από όλα που έλαβαν χώρα, η Τυνήσια ομοσπονδία αποφάσισε να διεξαχθεί ένας αγώνας-τελικός μεταξύ των Χαμάμ-Σούς και Ματλουί. Οι πρώτοι, απάντησαν πως κάτι τέτοιο δεν έγκειται στα νομικά πλαίσια, ενώ ίδια θέση τήρησε και η Ζαρζίς. Αντιθέτως, η Ματλουί, τάχθηκε υπέρ της αναμέτρησης. Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αναμέτρηση είχε οριστεί για τις 22 Ιουνίου, ωστόσο μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν διαφαίνεται να διεξάγεται.

Εν κατακλείδι, μπορεί επίσημα η ομοσπονδία να μην έχει αποδεχτεί τη διαφθορά που επικρατεί στο Τυνήσιο ποδόσφαιρο και ο πρόεδρος της να μη σχολιάζει κάτι επί του θέματος, ωστόσο η φετινή σαιζόν που θα εκκινήσει είναι η πλέον κρίσιμη. Η Εθνική ομάδα συμμετέχει στο Μουντιάλ του Κατάρ, και σίγουρα δε θέλει να επηρεαστεί από τις «περίεργες» καταστάσεις που επικρατούν στο εγχώριο ποδοσφαιρικό σύστημα.