Ο Αλ-Κελαϊφί αθωώθηκε από την κατηγορία για διαφθορά στα τηλεοπτικά δικαιώματα του Μουντιάλ

Δικαίωση για τον ιδιοκτήτη της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί

Ο πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, αθωώθηκε κατόπιν έφεσης από ελβετικό ομοσπονδιακό δικαστήριο για δωροδοκία για την απόδοση τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της FIFA, Ζερόμ Βάλκε, αθωώθηκε επίσης από τις ίδιες κατηγορίες, αλλά του επιβλήθηκε ποινή 11 μηνών με αναστολή για διαφθορά και πλαστογραφία εγγράφων, σε ξεχωριστή υπόθεση.

Ο Αλ-Κελαϊφί, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του ραδιοτηλεοπτικού φορέα beIN Media που ανήκει στο Κατάρ, κατηγορήθηκε ότι υποκίνησε τον Βάλκε να διαπράξει «βαριά εγκληματική κακοδιαχείριση».

Ο Βάλκε, ο οποίος μέχρι το 2015 ήταν το δεξί χέρι του πρώην προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, έπρεπε να αντιμετωπίσει κατηγορίες σχετικά με δύο ξεχωριστές υποθέσεις διαφθοράς στον τομέα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Ο Γάλλος κατηγορείται ότι είχε μεταβιβάσει τα δικαιώματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής στη beIN Media για τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2026 και του 2030, με αντάλλαγμα «αδικαιολόγητα οφέλη» από τον Αλ-Κελαϊφί.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η υπόθεση αναφέρεται σε συνάντηση στις 24 Οκτωβρίου 2013 στη γαλλική έδρα της beIN, όταν ο Αλ-Κελαϊφί υποσχέθηκε να αγοράσει μια βίλα στη Σαρδηνία για πέντε εκατομμύρια ευρώ, παραχωρώντας αποκλειστική χρήση στον Βάλκε. \

Ο Άραβας ιδιοκτήτης της πρωταθλήτριας Γαλλίας επρόκειτο να παραδώσει την ιδιοκτησία στον Γάλλο δύο χρόνια αργότερα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όμως πάντοτε αρνιόταν ότι αγόρασε το εν λόγω ακίνητο και το υποσχέθηκε στον Βάλκε.