Διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα και Κατάρ

μουντιάλ 2022

Ενόχληση για αναφορά σε κάρτα οπαδού

Όλοι οι κάτοχοι εισιτηρίων για το Μουντιάλ πρέπει να υποβάλουν αίτηση για την κάρτα Hayya που χρησιμοποιείται για την αναγνώριση των φιλάθλων, η οποία χρησιμεύει επίσης ως βίζα για το Κατάρ, αλλά η κυβέρνηση της Ταϊβάν εξέφρασε αρχικά την ανησυχία της αφού ανακάλυψε ότι το ηλεκτρονικό σύστημα αίτησης δεν έκανε καμία αναφορά στο νησί.

Στη συνέχεια καταχωρήθηκε ως «Ταϊβάν, επαρχία της Κίνας», ορολογία που εξοργίζει την κυβέρνηση της Ταϊβάν και πολλούς από τους ανθρώπους της, και στη συνέχεια άλλαξε ξανά σε απλώς «Ταϊβάν», κερδίζοντας επαίνους από την κυβέρνηση στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, η λίστα άλλαξε ξανά, σε «Κινεζική Ταϊπέι», το όνομα που χρησιμοποιεί η Ταϊβάν για να αγωνιστεί στα περισσότερα διεθνή αθλητικά γεγονότα όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες για να αποφύγει πολιτικά προβλήματα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την «εκτίμησή του» για την «συμμόρφωση της κυβέρνησης του Κατάρ στην αρχή της μίας Κίνας και τον χειρισμό των σχετικών θεμάτων σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές των διεθνών αθλητικών διοργανώσεων».

Η αρχή της μίας Κίνας δηλώνει επίσημα την αξίωση του Πεκίνου για την Ταϊβάν ως επαρχία. Μεταξύ των κρατών που έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα, πολλά έχουν τη δική τους πολιτική μιας Κίνας που υπαγορεύει το επίπεδο αναγνώρισης που παρέχεται στην αρχή του Πεκίνου. Ορισμένοι αναγνωρίζουν τη διεκδίκηση της Ταϊβάν, ενώ άλλοι, όπως οι ΗΠΑ, αναγνωρίζουν μόνο ότι το Πεκίνο την κατέχει.

Η Ταϊβάν δεν έχει παίξει ποτέ στους τελικούς του Μουντιάλ και έπεσε στον δεύτερο γύρο των ασιατικών προκριματικών για το τουρνουά του 2022 πέρυσι, αφού έχασε και τους οκτώ αγώνες.

Η Ταϊβάν δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, το οποίο, όπως οι περισσότερες χώρες, αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κίνας.