Τα παρατσούκλια των 32 εθνικών ομάδων του Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ 2022

Ποια είναι τα «Λιοντάρια του Άτλαντα» και ποιοι οι «Socceroos»; Μάθετε τα παρατσούκλια των 32 εθνικών ομάδων του Μουντιάλ 2022

Μπορεί παρατσούκλια να αποδίδονται σε συλλόγους, παίκτες, οι ολόκληρες κοινότητες οπαδών, ωστόσο δε λείπουν και από τις Εθνικές ομάδες. Το mountial.gr θα σας δώσει μία πλήρη εικόνα των προσωνυμίων που έχουν οι ομάδες που θα πάρουν μέρος στο Μουντιάλ 2022, τα οποία περικλείουν πολλές φόρες και τα χαρακτηριστικά των ίδιων των χώρων, της σημαίας τους ή ακόμη και της ιστορίας τους ως έθνος.

1ος Όμιλος

Κατάρ: Η διοργανώτρια χώρα, έχει το προσωνύμιο «The Maroon», οι «Βυσσινί», όνομα που προέρχεται από τα χρώματα της σημαίας της χώρας.

Ολλανδία: Οι «Oranje», το πορτοκαλί χρώμα δηλαδή, πήραν το ψευδώνυμο τους από τη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας, καθώς ανήκε στον Οίκο Χούινς φαν Όρανζ- Νάσου, το χρώμα και η στολή του οποίου ήταν σε αυτήν την απόχρωση.  Το παράδοξο είναι ότι πουθενά στη σημαία τους δεν υπάρχει πορτοκαλί χρώμα, ενώ παράλληλα ακόμη ένα παρατσούκλι που υπάρχει είναι και οι «Τουλίπες» από το γνωστό φυτό που παράγεται κατά τόνους στη χώρα.

Σενεγάλη: Η χώρα της Αφρικής, έχει ως προσωνύμιο «Τα Λιοντάρια της  Téranga», όπου η συγκεκριμένη λέξη υπάρχει στην ντόπια διάλεκτο και περικλείει τη φιλοξενία, τη γενναιοδωρία και τη ζεστασιά των ανθρώπων που κατοικούν στη χώρα. Η συγκεκριμένη λέξη έχει βοηθήσει στη διαμόρφωση της ταυτότητας του έθνους.

Εκουαδόρ: Η χώρα της Νότιας  Αμερικής, έχει το προσωνύμιο «Ελ Τρικολόρ» από τα τρία χρώματα κίτρινο, μπλε και κόκκινο που επικρατούν στη σημαία της.

2ος Όμιλος

Αγγλία: Οι Άγγλοι, έχουν το nickname «Τα Τρία Λιοντάρια» εκ βασιλείας, προφανώς, προερχόμενο.  Η ιστορία του ξεκινάει πίσω στο 1068 επί Βασιλείας του Ερρίκου Α’, όπου ήταν σύμβολο το ένα λιοντάρι, έπειτα ο μονάρχης το 1121 παντρεύεται για δεύτερη φορά, την Αντελίζα του Λέουβεν, όπου το βασίλειο της είχε για σύμβολο εξίσου ένα λιοντάρι, και έτσι στο έμβλημα οι λέοντες γίνονται δύο.  Το τρίτο αιλουροειδές ήρθε στην υπόλοιπη παρέα το 1152, όπου ο εγγονός του και διάδοχος, Ερρίκος της Νορμανδίας παντρεύτηκε την Ελεονώρα της Ακουιτανίας, της οποίας ο Οίκος είχε και αυτή ένα λιοντάρι. Την τριλογία των λεόντων ως επίσημο έμβλημα, καθιέρωσε ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.

ΗΠΑ: Η εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει το παρατσούκλι «Yanks» δηλαδή οι Γιάνκιδες, ενώ κυριαρχεί και το « The Stars and Stripes», η αστερόεσσα.

Ιράν: Στην Ασιατική χώρα, συναντάμε το «Team Melli», η εθνική ομάδα στα Περσικά, ενώ κάποια επιπλέον προσωνύμια που έχει υιοθετήσει είναι τα «Λιοντάρια της Περσίας» και οι «Πέρσες», λόγω φυσικά της ιστορίας στους.

Ουαλία: Οι Ουαλοί έχουν το ψευδώνυμο «Οι Δράκοι», λόγω του δράκου που επικρατεί στη σημαία τους.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

3ος Όμιλος

Αργεντινή: Οι Λατινοαμερικάνοι έχουν ως προσωνύμιο «Αλπισελέστε», οι γαλανόλευκοι δηλαδή, ελέω των χρωμάτων στη σημαία και της εμφάνισής της.

Μεξικό: Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής, έχει το παρατσούκλι «el Tri / el Tricolor / Tricolores» λόγω των τριών χρωμάτων στη σημαία της, κόκκινο, λευκό και πράσινο. Ένα ακόμη, είναι και «Οι Αζτέκοι», λόγω της αρχαίας φυλής που ευδοκίμησε στην ευρύτερη περιοχή.

Πολωνία: Οι Πολωνοί έχουν υιοθετήσει το προσωνύμιο τους από τα χρώματα που έχουν στη σημαία και στη φανέλα τους, οι «Biało-czerwoni» Λευκοί Κόκκινοι δηλαδή, ενώ υπάρχει και το «Białe Orły», Λευκοί Αετοί.

Σαουδική Αραβία: Η Σαουδική Αραβία, έχει το παρατσούκλι «Τα Πράσινα Γεράκια», λόγω του χρώματος της σημαίας, ενώ επιπλέον της αποδίδεται και το «Οι Γιοι της Ερήμου».

4ος Όμιλος

Γαλλία: Οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν το ψευδώνυμο «les Bleus», οι Μπλε δηλαδή, λόγω φυσικά των χρωμάτων που έχουν η σημαία και η φανέλα τους.

Δανία: Οι Σκανδιναβοί έχουν δύο παρατσούκλια. Ένα είναι ελέω των χρωμάτων τους «De Rød-Hvide», οι ερυθρόλευκοι δηλαδή, και το άλλο, «Danish Dynamite», από τη δεκαετία του 80 και τις τότε εμφανίσεις στους αγωνιστικούς χώρους.

Τυνησία: Η Αφρικανική χώρα τιμώντας την αρχαία ιστορία της, έχει επιλέξει το προσωνύμιο «Οι Αετοί της Καρχηδόνας». Από τη μία ο αετός που επικρατεί στο έμβλημα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, και από την άλλη η Καρχηδόνα, η πόλη που ήταν κάποτε το επίκεντρο του κόσμου και βρίσκεται στην Τυνησία.

Αυστραλία: η μόνη χώρα που εκπροσωπεί την Ωκεανία,  έχει το ψευδώνυμο «Socceroos», από τις λέξεις soccer (ποδόσφαιρο) και kangaroo (το εθνικό ζώο της χώρας).

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

5ος Όμιλος

Ισπανία: Οι Ίβηρες, έχουν το παρατσούκλι τους από τη νοοτροπία τους διακατέχει, με το «La Furia Roja», η Κόκκινη Οργή, δηλαδή. Προέρχεται από το χρώμα της φανέλας που συμβολίζει την ενέργεια, το πάθος και τη δύναμη που τους συνοδεύει. Παράλληλα ακόμη ένα παρατσούκλι είναι και το «Los Toros», οι Ταύροι, προερχόμενο από την ιδιαίτερη σχέση που έχουν με τα συμπαθή τετράποδα.

Γερμανία: Εδώ έχουμε μια ιδιαιτερότητα, καθώς οι Γερμανοί έχουν δύο ψευδώνυμα. Το ένα το έχουν αποδώσει οι ίδιοι, «Nationalmannschaft», η εθνική. Το άλλο το συναντάμε μονάχα στη χώρα μας, «Panzer», από τα άρματα μάχης που χρησιμοποιούσαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με αυτήν τη λέξη, δηλώνεται η δύναμη και η σκληρότητα των παικτών.

Ιαπωνία: Η χώρα του ανατέλλοντος Ηλίου, έχει το παρατσούκλι, «Blues Samurai», συνδυάζοντας την ιστορία και το χρώμα της φανέλας τους. Επιπλέον, οι ντόπιοι αποκαλούν την ομάδα τους «Nihon Daihyo», οι Γιαπωνέζοι εκπρόσωποι.

Κόστα Ρίκα: Το προσωνύμιο που έχουν είναι το «Los Ticos», ισπανική αργκό από τους ντόπιους της Κόστα Ρίκα. Επίσης, « la Tricolor» οι Τρίχρωμοι, «la Roja» οι κόκκινοι, «la Sele» η Εθνική.

6ος Όμιλος

Βέλγιο:  Η έτερη εκπρόσωπος των Κάτω χωρών, έχει πορευτεί με το προσωνύμιο «les Diables Rouges / Rode Duivels» οι Κόκκινοι Διάβολοι δηλαδή στα Γαλλικά/Γερμανικά. Προέρχεται από τις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1906, όταν ένας δημοσιογράφος εμπνεύστηκε από την πολλή καλή παρουσία των τότε παικτών σε συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα στη σημαία.

Κροατία: Οι Κροάτες, έχουν αποδώσει στην Εθνική τους ομάδα, το ψευδώνυμο «Vatreni», όπου στην κροατική γλώσσα σημαίνει τα φλογερά αγόρια ενώ παράλληλα συναντάμε και το «Kockasti», οι Καρό, λόγω των εμφανίσεων τους που κυριαρχεί το καρό σχέδιο.

Μαρόκο: Η Βορειοαφρικανική ομάδα επέλεξε το προσωνύμιο της από τη γεωγραφία της, καθώς τα «Λιοντάρια του Άτλαντα», προέρχεται από την Οροσειρά του Άτλαντα που περιβάλλει τη χώρα.

Καναδάς: Η χώρα της Βορείου Αμερικής, που θα συνδιοργανώσει το επόμενο Μουντιάλ με ΗΠΑ και Μεξικό,  έχει το παρατσούκλι «Canucks», όπου στην τοπική αργκό διάλεκτο , δηλώνει τους Καναδούς. Επιπλέον, το «Les Rouges», όπου μεταφράζεται από τα Γαλλικά ως Κόκκινοι.

Μουντιάλ νέα: Ολα τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – mountial.gr

7ος όμιλος

Βραζιλία: Η ποδοσφαιρομάνα Βραζιλία, έχει το γνωστό «Seleção», η Εθνική δηλαδή. Παράλληλα, της αποδίδονται κι άλλα, όπως «Canarinho» που σημαίνει μικρό καναρίνι και «Verde-Amarela» πράσινο και κίτρινο.

Ελβετία: Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης, δεν έχει κάποιο περίτεχνο ψευδώνυμο. Έχουν επιλέξει το «Schweizer Nati» ή σκέτο «Nati» σε συντομογραφία που σημαίνει οι Ελβετοί διεθνείς ή γενικότερα η Εθνική ομάδα.

Σερβία: Η Βαλκανική χώρα έχει εμπνευστεί από τα χρώματα της ομάδας και της χώρας τους. Επέλεξαν το «Plavi», οι Μπλε δηλαδή και το «Orlovi» οι Αετοί.

Καμερούν: Η Αφρικανική χώρα έχει επιλέξει το προσωνύμιο «Lions indomitables», τα Αδάμαστα Λιοντάρια, μιας και τα αιλουροειδή υπάρχουν σε πλήθος στη χώρα.

8ος Όμιλος

Πορτογαλία: Οι Ίβηρες, έχουν δύο προσωνύμια προερχόμενα από την ιστορία τους. Το ένα είναι το «Selecção das Quinas» η ομάδα των πέντε, που αναφέρεται στις πέντε ασπίδες που ξεχωρίζουν στο εθνόσημο και την Πορτογαλική σημαία. Εκπροσωπούν τα πέντε βασίλεια που κατακτήθηκαν από τον βασιλιά Αλφόνσο Α΄ της Πορτογαλίας, ενώ το δεύτερο είναι το «Os Navegadores» οι θαλασσοπόροι κάνοντας αναφορά στη ναυτική τους ικανότητα.

Ουρουγουάη: Το παρατσούκλι τους μας έρχεται από τα χρώματα της φανέλας και της σημαίας τους, «Celeste», γαλάζιοι δηλαδή. Επίσης, υπάρχει και το «Los Charrúas»,  προερχόμενο από τις ομώνυμες νομάδες που υπήρχαν στη χώρα. Με τον ερχομό των Ευρωπαίων, σκοτώθηκαν, αφανίσθηκαν και ενσωματώθηκαν με τους υπόλοιπους Ουρουγουανούς.

Νότια Κορέα: Η Ασιατική χώρα, έχει και αυτή δύο ψευδώνυμα. Ένα είναι το «Asian Tigers of Taeguk Warriors», οι Ασιάτες Πολεμιστές του Ταεγκούκ. Προέρχεται από το γιν και το γιανγκ, σύμβολο που υπάρχει στη σημαία της χώρας. Επιπλέον, από τα χρώματα της φανέλας υπάρχει και το «The Reds», οι Κόκκινοι.

Γκάνα: Η Γκάνα, επέλεξε το ψευδώνυμο της από τη σημαία της, όπου υπάρχει ένα Μαύρο Αστέρι, ως αποτέλεσμα να της έχει δοθεί το «Black Stars», μαύρα Αστέρια δηλαδή.

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες