Πέντε αλλαγές και μεγαλύτερα ρόστερ με φόντο το ερχόμενο Μουντιάλ

Μουντιάλ 2022

Οι προπονητές θα μπορούν να κάνουν έως και πέντε αλλαγές ανά παιχνίδι, έχοντας περισσότερους παίκτες διαθέσιμους.

Η χρήση επιπλέον αναπληρωματικών σε αγώνες, μια αλλαγή στην  ποδοσφαιρική παράδοση, που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, γράφτηκε επίσημα στους κανόνες του αθλήματος τη Δευτέρα, μόλις πέντε μήνες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ.

Έτσι οι προπονητές  στο φετινό τουρνουά και σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση  θα έχουν τη δυνατότητα  να χρησιμοποιούν έως και πέντε αναπληρωματικούς ανά παιχνίδι αντί για τρεις.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Η επέκταση είχε ήδη τεθεί σε προσωρινή εφαρμογή  το 2020  ως προσπάθεια προστασίας της σωματικής και ψυχικής υγείας των παικτών. Αλλά είχε υιοθετηθεί ευρέως στα εγχώρια πρωταθλήματα σε όλο τον κόσμο και από κορυφαίες διοργανώσεις όπως το Champions League. Επαινέθηκε επίσης από προπονητές που χαιρέτισαν την τακτική ευελιξία που προσέφερε. Πρώτος ο προπονητής της Τσέλσι Τόμας Τούχελ, ο οποίος, χαρακτήρισε την αλλαγή «σοφή» τόσο για τις μεγάλες ομάδες όσο και για τις μικρές.

Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για την διεύρυνση των ρόστερ. Η FIFA μπορεί τώρα να επεκτείνει τα ρόστερ για το τουρνουά, σε 26 παίκτες αντί για το προηγούμενο όριο των 23. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο.  Για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του περασμένου καλοκαιριού δημιουργήθηκαν ρόστερ 26 παικτών.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως το Copa America οι προπονητές εξακολουθούσαν να επιτρέπεται να επιλέξουν μόνο 23 παίκτες στα ενεργά ρόστερ τους για κάθε παιχνίδι. Ώστόσο  η απόφαση να επιτραπεί στα ρόστερ της ημέρας του αγώνα να περιλαμβάνουν 15 αναπληρωματικούς αντί για δώδεκα θα δώσει στους προπονητές χώρο τη στιγμή που ο κορωνοϊός θα μπορούσε ακόμα να αποδεκατίζει μια ομάδα μέσα σε λίγες ημέρες.