Ουρουγουάη – Γκάνα: Τυπική αναμέτρηση ή ενδεχόμενη ρεβάνς;

Ουρουγουάη - Γκάνα

Η μοίρα φέρνει Ουρουγουάη και Γκάνα στον ίδιο όμιλο του Μουντιάλ 2022, δώδεκα χρόνια μετά την μεταξύ τους αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία.

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Εκεί όπου η Ισπανία σήκωσε την κούπα χάρις το γκολ του Ινιέστα στην παράταση με αντίπαλο την Ολλανδία. Πέρα από αυτό όμως, στο συγκεκριμένο Μουντιάλ πραγματοποιήθηκε άλλη μια αναμέτρηση, με την φετινή κάλπη να μας την μετατρέπει σε… Deja vu. Ουρουγουάη – Γκάνα, Λατινική Αμερική-Αφρική, Φαβορί – Αουτσάιντερ.

Τον Ιούλιο του 2010, στους προημιτελικούς της διοργάνωσης η… καμαρωτή Ουρουγουάη είχε απέναντί της την Γκάνα, με την δεύτερη να θεωρείται ως η αγαπημένη της πλειοψηφίας των φιλάθλων, δεδομένου της χαοτικής διαφοράς που υπήρχε σε ποιότητα αλλά και σε μπάτζετ με την πρώτη. Κι όμως, εκείνη η σεζόν -απ’ ότι φάνηκε- ήταν ιδανική για τους Γκανέζους ώστε να πραγματοποιήσουν την μεγαλύτερη πορεία τους σε παγκόσμιο κύπελλο. Πέρασαν ως 2οι στον όμιλο μαζί με την Γερμανία, αφήνοντας εκτός Αυστραλία και Σερβία. Σαν να μην έφτανε αυτό, η τύχη τους χαμογέλασε και στην κλήρωση για τους “16”, εκεί όπου δε δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να αποκλείσουν και την Αμερική.

Ο καθένας θα μπορούσε να πει ότι μία ομάδα είτε είναι στο καλό της φεγγάρι είτε όχι, όταν βρίσκει την Ουρουγουάη στους “8” απέναντι της είναι σίγουρο ότι οι πιθανότητές της και οι ελπίδες της για κάτι παραπάνω μειώνονται. Συμφωνείτε; Η Γκάνα του ’10 πάντως, σκεφτόταν ακριβώς αντίθετα!

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Για ένα ολόκληρο ημίχρονο η “Σελέστε” είχε κλειστεί στο καβούκι της και τα “Μαύρα Αστέρια” πίεζαν ασφυκτικά, μέχρι που στα τελευταία λεπτά του 45λεπτου προηγήθηκαν με το πολύ μακρινό σουτ του Μουντάρι. Σε αγωνιστικά λεπτά, η χαρά δεν κράτησε πολύ, με τον Ουρουγουανό σπεσιαλίστα Φορλάν να ισοφαρίζει.

Όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι οδεύει προς την παράταση, όταν κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του 90λεπτου ο επιθετικός της Ουρουγουάης Λουίζ Σουάρεζ, απέκρουσε αντικανονικά με τα χέρια του (!) σουτ των Γκανέζων, πάνω στην γραμμή του τέρματος. Ο διαιτητής, ορθά υπέδειξε την λευκή βούλα του πέναλτι και απέβαλε απευθείας τον Ουρουγουανό. Ο Ζιάν Ασαμόα ανέλαβε την μοιραία -όπως αποδείχθηκε- εκτέλεση και σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι της εστίας. Το γήπεδο ξαφνικά σώπασε με τα μάτια των ποδοσφαιριστών της Γκανάς να τα μαρτυρούν όλα. Κυριολεκτικά έντεκα μέτρα απόσταση από την μπάλα και το άπιαστο όνειρο. Τόσο κοντά και τόσο μακριά ταυτόχρονα.

Ο αγώνας, έλαβε τέλος κατευθείαν μετά την άστοχη εκτέλεση. Χωρίς να αλλάξουν τα δεδομένα στην παράταση, η διαδικασία των πέναλτι ήταν μονόδρομος. Η ψυχολογία των Γκανέζων ήταν πλέον προφανής: μηδενική. Αυτό ήταν κάτι που η Νοτιοαμερικάνοι το εκμεταλλεύτηκαν και με σκορ 4-2 στα πέναλτι προκρίθηκαν για τα ημιτελικά.

Δώδεκα χρόνια μετά λοιπόν, έχοντας οι δύο ομάδες “χαραγμένη” εκείνη τη διοργάνωση στο DNA τους, κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο του πρώτου χειμερινού Μουντιάλ της ιστορίας, αυτό του Κατάρ. Κάπως έτσι, στις 2 Δεκεμβρίου του 2022, οι δύο ομάδες θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Θα είναι μια τυπική αναμέτρηση; Ή μήπως μια ενδεχόμενη ρεβάνς;