Η πολιτική «παίζει μπάλα» και στο Κατάρ

Μουντιάλ

Η πολιτική, ή αν θέλετε οι πολιτικοί, θα δώσουν βροντερό παρών στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο.

Δύο παιχνίδια του Μουντιάλ 2022, που οι κυβερνήσεις τους θα δουν και με ένα επιπλέον ενδιαφέρον, πέραν του αγωνιστικού, είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό το Ιράν – ΗΠΑ και το Ουαλία – Αγγλία.

Αρχικά, ας δούμε το Ιράν – ΗΠΑ. Δύο χώρες που ξεκίνησαν να έχουν πολιτικές επαφές, στις αρχές του 20ου αιώνα. Στην αρχή, ως σύμμαχοι, καθώς οι Αμερικάνοι, είχαν αντιαποικιοκρατική πολιτική απέναντι στα τότε καθεστώτα. Ωστόσο, οι πρώτοι τριγμοί στις σχέσεις των δύο χωρών, ήρθαν το 1953, όπου το «βαθύ χέρι» της CIA, εισχώρησε στην εσωτερική πολιτική των Ιρανών και έριξε από την εξουσία τον δημοκρατικά εκλεγμένο, Μοχάμεντ Μοσαντέκ. Αυτή η ανάμιξη των Αμερικάνων, εξόργισε τους ντόπιους με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα να είναι άσπονδοι εχθροί.

Φυσικά, πολλά είναι τα ιστορικά γεγονότα που έχουν μεσολαβήσει από τότε, όπως η ομηρεία των υπάλληλων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Τεχεράνη το 1979, η κατάρριψη του επιβατικού Ιρανικού αεροσκάφους Airbus A300 από Αμερικανικό αεροπλανοφόρο με 290 νεκρούς το 1988.

Επιπλέον, η «αιώνια» διαμάχη για τα πυρηνικά του Ιράν που ξεκίνησε το 2002, με το δυτικό κόσμο να επιβάλλει κυρώσεις στους Πέρσες, οι ίδιοι να αρνούνται την ύπαρξη πυρηνικού προγράμματος και με την κόντρα αυτή να συνεχίζεται έως και σήμερα, παρά τη συμφωνία του 2013. Το αποκορύφωμα της έχθρας των δύο χωρών, η παραλίγο πολεμική σύγκρουση, με αφορμή τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί το 2020, υπό τις οδηγίες του Πενταγώνου. Η πολεμική οσμή μεταξύ των δύο χωρών, κρατάει μέχρι και σήμερα.

Όπως είναι φανερό, δε διαδραματίζουν ρόλο μόνο οι διάφορες πολιτικές εξελίξεις, αλλά και ο ορυκτός πλούτος των Περσών. Πετρέλαιο, ουράνιο, φυσικό αέριο κλπ, ενώ και η γεωγραφική θέση σε συνδυασμό με την έκταση της χώρας, δημιουργούν ένα κοκτέιλ που ορέγονται οι Αμερικάνοι εκατό και πλέον χρόνια.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Στο έτερο παιχνίδι εκεί τα πράγματα είναι πιο… φιλειρηνικά. Το 1536, ο Ερρίκος Η’, με διάταγμά του, εισχώρησε την Ουαλία στο Βασίλειο της Αγγλίας και από τότε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Ηνωμένου Βασιλείου. Με το πέρασμα των αιώνων, σπάνιες είναι οι φορές που οι Ουαλοί θέλησαν να αποκολληθούν από τους Άγγλους. Η αρχή έγινε το 1925, όποτε και ιδρύθηκε το κόμμα Πλάιντ Κάμρι, που αναζητούσε μεγαλύτερη αυτονομία και ανεξαρτησία από τους «γείτονες». Το 1979 πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για τη δημιουργία Ουαλικής Εθνοσυνέλευσης, το οποίο αποφάσισε αρνητικά με μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο, για το ίδιο ζήτημα υπήρξε θετική απόκριση στο δημοψήφισμα του 1997, αν και με πολύ μικρή πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, η Ουαλική Εθνοσυνέλευση καθιερώθηκε το 1999 και κατέχει την εξουσία να καθορίζει τον τρόπο διανομής και χρήσης του προϋπολογισμού της κεντρικής κυβέρνησης για την Ουαλία.

Στο δημοψήφισμα για το Brexit του 2016, οι Ουαλοί συμπορεύτηκαν με τους Άγγλους και τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διοικητικά, Ουαλοί και Άγγλοι ανήκουν στο ευρύ Δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά με διάφορες ανεξάρτητες εξουσίες. Η αλήθεια είναι πως τα πράγματα περιπλέκονται πολύ, και δε θέλουμε να σας κουράσουμε. Εξάλλου, αμφότερες φαίνεται πως πορεύονται φιλικά, με τους Ουαλούς να κρατούν ακόμη και τη δική τους τοπική γλώσσα-διάλεκτο.

Στον ποδοσφαιρικό τομέα, επικρατεί χαώδης διαφορά. Η Αγγλία είναι γνωστή για το προϊόν που εξάγει, με την Ουαλία να το διατηρεί πιο παραδοσιακό και ντόπιο. Έχει δικό της εθνικό πρωτάθλημα, με μόνη διαφορά τις Κάρντιφ, Σουόνσι, Ρέξαμ και Νιούπορτ Κάουντι οι οποίες αγωνίζονται στις Αγγλικές κατηγορίες.

Συνοπτικά, και τα δύο αυτά παιχνίδια θα δώσουν μία διαφορετική χροιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Όπως είναι φυσικό, πολιτική και ποδόσφαιρο συμβαδίζουν εδώ και πολλά πολλά χρόνια, και το Παγκόσμιο Κύπελλο δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.