Όταν λύγισε ο Μπάτζιο

Ιστορίες Μουντιάλ

Η ιστορία πίσω από τον άνθρωπο που εκτέλεσε το διασημότερο χαμένο πέναλτι. Μία προφητεία, ένα λάθος και οι εφιάλτες που στοιχειώνουν ακόμα το μυαλό του Μπάτζιο

Ιστορίες Μουντιάλ: Είναι μερικές φορές που και οι καλύτεροι λυγίζουν, που οι Θεοί γίνονται θνητοί.. τελικά είτε η ζωή μπορεί να σε φέρει μπροστά από τις μεγαλύτερες σου αδυναμίες ακόμα και αν είσαι ο απόλυτος ηγέτης.

Ο Ρομπέρτο Μπάτζιο το 1994, ένιωσε στο πετσί του την απογοήτευση, όταν κλήθηκε να βαρέσει το καθοριστικό πέναλτι στην σχετική διαδικασία στον τελικό του Μουντιάλ απέναντι στην Βραζιλία. Ο Ιταλός αστέρας έστειλε την μπάλα άουτ και η Σελεσάο μπόρεσε να βάλει ακόμα ένα Μουντιάλ στο παλμαρέ της…

Η Στιγμή εκείνη έμεινε χαραγμένη στις ψυχές όλων των Ιταλών και των οπαδών της Σκουάντρα Ατζούρα, αφού είδαν τον ηγέτη τους να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος αυτής της φάσης, ενώ παράλληλα είχε κουβαλήσει όλη την ομάδα στο τουρνουά.

«Θα τα κερδίσεις ή θα τα χάσεις όλα στο τελευταίο δευτερόλεπτο»

Ο Μπάτζιο τραυματίστηκε κατά της διάρκειας της σεζόν το 1987. Εκείνος ο τραυματισμός θα του άλλαζε μία για πάντα την ζωή, διότι στην πορεία του ο ίδιος άφησε τον Χριστιανισμό και μεταστράφηκε στον Βουδισμό, με το παρατσούκλι “Μικρός Βούδας ” να βγαίνει άμεσως για τον ίδιο.

Ο Ιταλός αστέρας πριν το Μουντιάλ είχε επισκεφθεί τον Ιάπωνα δάσκαλο του, τον άνθρωπο που τον μύησε στον Βουδισμό. Μετά από διάλογο τους, ο Μπάτζιο του εκμυστηρεύτηκε το άγχος του και την αγωνία του για την πορεία της Ιταλίας στο ερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο καθοδηγητής του, του απάντησε με μία φράση. ” Θα τα κερδίσεις ή θα τα χάσεις όλα στο τελευταίο δευτερόλεπτο .” Το συγκεκριμένο απόφθεγμα τελικά επαληθεύτηκε, αφού τελικά ο ίδιος τα έχασε όλα στο τέλος, με το χαμένο του πέναλτι, να περνάει στην ιστορία.

Μουντιάλ νέα: Ολα τα νέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου – mountial.gr

H ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Η Ιταλία μπορεί να πήγε ως τον τελικό εκείνου του Μουντιάλ, αλλά παραλίγο να έχει ένα σχεδόν καταστροφικό ξεκίνημα. Η ήττα από την Ιρλανδία την πρώτη αγωνιστική έβαλε φωτιές στο στρατόπεδο της Σκουάντρα Ατζούρα, ενώ η νίκη επί της Νορβηγίας έφερε μία.. ηρεμία. Το τρίποντο ήταν μονοδρόμος στο φινάλε των ομίλων ώστε να αποφευχθεί το άγχος αλλά το “Χ” με το Μεξικό έβαλε την Ιταλία στην διαδικασία των ομάδων με την καλύτερη βαθμολογία στην τρίτη θέση. Τελικά ήρθε το εισιτήριο για τους δεκαέξι έστω και εάν αυτό ήταν το τελευταίο.

Στους ” 16″ απέναντι στην Νιγηρία, οι Ιταλοί , ήταν εκτός διοργάνωσης αφού οι Αφρικανοί ήταν μπροστά από το 25′, με ένα γκολ του Αμουνέκε. Στο 88ο λεπτό ήρθε η απάντηση από τον Μπάτζιο, ο οποίος ταυτόχρονα άνοιγε λογαριασμό στο τουρνουά. Ένα ακόμα γκολ στην παράταση ήρθε για να τελειώσει την υπόθεση πρόκριση και η Ατζούρα ήταν στους προημιτελικούς, με ήρωα τον Μπάτζιο.

Στους “8” βρέθηκε αντιμέτωπη με την Ισπανία. Το παιχνίδι μέχρι το τέλος ήταν ισόπαλο με 1-1 ( Είχε προηγηθεί η Ιταλία με τον Ντίνο Μπάτζιο, είχε ισοφαρίσει η Ισπανία με τον Καμινέρο). Τότε ο μικρός Βούδας, έδειξε γιατί ήταν ο απόλυτος ποδοσφαιριστής εκείνης της εποχής στην Ευρώπη. Με δικό του γκολ στο τέλος ξανά, πήρε την χώρα του από τον χέρι και την πήγε στους τέσσερις καλύτερους του κόσμου.

Στα ημιτελικά πάλι καθάρισε μόνος του. Δύο γρήγορα τέρματα στο πρώτο μέρος απέναντι στην Βουλγαρία και… η Ιταλία έκλεισε εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της 17ης Ιουλίου.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΟ ΧΑΜΕΝΟ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ο τελικός (όπως και τα περισσότερα παιχνίδια της διοργάνωσης) διεξάγονται μεσημεριανές ώρες στην Αμερική ώστε να βολεύουν τους Ευρωπαίους φιλάθλους. Έτσι και ο αγώνας που θα έκρινε τον πρωταθλητή κόσμου, έγινε στις 12:30 το μεσημέρι, κάτω από καυτό ήλιο και σε αντίξοες συνθήκες για ποδόσφαιρο.

Αντικειμενικά η Σελεσάο είχε αρκετά καλύτερη ομάδα από τους Ιταλούς. Ένα γεμάτο ρόστερ από παικταράδες αξίας, με πρώτα βιολιά τους Ντούνγκα, Μπεμπέτο, Ρομάριο και τους αμυντικούς Ζορζίνιο και Σάντος. Στον πάγκο είχε παίκτες όπως ο Καφού, ο Βιόλα.

Παρόλα αυτά η Ατζούρα με αυτοθυσία των αμυντικών της, άντεξε στα 90 λεπτά και μπόρεσε με σωστή λειτουργία να βγάλει και την παράταση. Μπροστά τα πράγματα για τον Μπάτζιο δεν ήταν εύκολα, με τους αμυντικούς της Βραζιλίας να κάνουν καλή δουλειά στο μαρκάρισμα του. Με τούτα και με εκείνα ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτι..

Οι δύο πρώτοι εκτελεστές των ομάδων ήταν αμφότεροι άστοχοι (Μπαρέζι και Σάντος), ενώ ο Μασάρο στο τέταρτο πέναλτι δεν κατάφερε ούτε αυτός να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Και φτάνει η ώρα του Μπάτζιο….

Ο Ιταλός ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας, όλοι περίμεναν πως θα σκόραρε το πέναλτι και θα έστελνε τον Παλιούκα να αναλάβει την ευθύνη της υπεράσπισης της Ιταλίας, ώστε να μείνει ζωντανή και να συνεχιστεί η διαδικασία. Πήρε την φόρα που ήθελε, στόχευσε αλλά… έστειλε την μπάλα μακριά άουτ και η Βραζιλία στεφόταν Πρωταθλήτρια κόσμου. Στην συνέχεια το σκύψιμο του κεφαλιού του, εκφράζει απόλυτα το αίσθημα κάθε Ιταλού εκείνη την στιγμή. Η αμηχανία, η απογοήτευση, το αίσθημα εκείνο που σε πνίγει ήταν όλα εμφανέστατα. Η Βραζιλία ανέβαινε στην κορυφή του κόσμου και η Ιταλία είχε χάσει εξαιτίας του ανθρώπου που την έφερε ως εκεί.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr

ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΠΟΤΕ

Ο Μπάτζιο συχνά σε συνεντεύξεις του, αναφέρει πως ακόμα βλέπει εφιάλτες με εκείνη την φάση και πως δεν την ξεπέρασε ποτέ.

«Μέχρι και σήμερα δεν έχω συγχωρέσει τον εαυτό μου για το πέναλτι που έχασα. Θα μπορούσα να είχα αυτοκτονήσει τότε…«Ακόμα και σήμερα δεν κοιμάμαι καλά εξαιτίας εκείνου του χαμένου πέναλτι. Δυστυχώς, συνέβη. Είναι αυτές οι άσχημες καταστάσεις που μπορούν να λειτουργήσουν ως μαθήματα. Από όταν ήμουν παιδί ονειρευόμουν να παίξω στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα στη Βραζιλία για να πάρω εκδίκηση για τον χαμένο τελικό του 1970. Άλλο τα όνειρα, όμως, και άλλο η πραγματικότητα. Πάντα ονειρευόμουν έναν διαφορετικό τελικό» είχε δηλώσει σε συνέντευξη του πρόσφατα.

ΤΙ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΝ;

Το διασημότερο χαμένο πέναλτι όλων των εποχών, μας στεναχωρεί στην όψη του. Όχι επειδή υποστηρίζουμε Σκουάντρα Ατζούρα όλοι, αλλά κυρίως για όλη την προσπάθεια και όλον τον κόπο που είχε καταβάλει ο Μπάτζιο για να οδηγήσει την Ιταλία ως τον τελικό.

Εξάλλου κανένας δεν τόλμησε και τολμάει να πει κακό λόγο ή να βρίσει τον Μπάτζιο για την συγκεκριμένη φάση. Μπορεί να υπάρχει η ξεκάθαρη απορία του “What If” αλλά 27 χρόνια μετά η θέαση του, προκαλεί θλίψη. Η εικόνα του όμως μπορεί να μην γοήτευε τόσο, άμα εκείνο το πέναλτι είχε μπει..

Ο Μικρός Βούδας μπορεί να έμεινε ως ο Λούζερ στην ιστορία αλλά στις καρδιές όλων των ποδοσφαιρόφιλων παραμένει ο πιστός ηγέτης μιας φουρνιάς, που σαν άλλος Αχιλλέας προδόθηκε από την Αχίλλειο πτέρνα του.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Αφιέρωμα Μουντιάλ 2022 – Όλες οι ομάδες, όλοι οι αγώνες