Υπό αμφισβήτηση το «μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα» του Μουντιάλ

Μουντιάλ

Το Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ δεν θα επιτύχει καθαρό μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.

 Mια έκθεση της Fifa ανέφερε, ότι η κατασκευή υποδομών και τα λειτουργικά στοιχεία θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τέταρτο των εκπομπών άνθρακα του τουρνουά. Το Μουντιάλ του Κατάρ στο σύνολό του προβλέπεται να παράγει 3,6 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα  περισσότερο δηλαδή από το σύνολο ορισμένων χωρών για ένα έτος, αλλά και από τους 2,1 εκατομμύρια τόνους  που παράχθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Ωστόσο, το  Carbon Market Watch στην έκθεση του θεωρεί ότι η διοργάνωση δεν θα επιτύχει μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, αφού οι υπολογισμοί της ομοσπονδίας αγνοούν τις κύριες πηγές εκπομπών.

Η Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και  Κληρονομιάς (SC) πήρε θέση επί του θέματος . Σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «οι εκπομπές που θα είναι αναπόφευκτες κατά την προετοιμασία και τη φιλοξενία του τουρνουά θα αντισταθμιστούν μέσω της επένδυσης για διεθνώς αναγνωρισμένες και πιστοποιημένες μειώσεις εκπομπών άνθρακα. Η απόφαση της Επιτροπής Εποπτείας να αντισταθμίσει με διαφάνεια και προληπτικά τις εκπομπές άνθρακα με υπεύθυνο τρόπο θα πρέπει να αναγνωριστεί».

Κλείνοντας σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της SC μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα και τυχόν αποκλίσεις θα εξηγηθούν και θα αντισταθμιστούν.