Ο απόλυτος μαχητής του Εκουαδόρ, που θα λείψει από το Μουντιάλ

Ο Ισημερινός θα παραταχθεί φέτος με μία... μεγάλη απώλεια αφού ο Αντόνιο Βαλέντσια πέρυσι σταμάτησε το ποδόσφαιρο, αφήνοντας στους νέους τις τύχες της ομάδας.

Ένας μονομάχος πρέπει να είναι δυνατός και μαχητικός. Να μην τα παρατάει ποτέ, να μην αφήνει τίποτα στο πέρασμα του. Γρήγορος, δυνατός, βράχος στα άκρα της άμυνας, παντού μέσα στο γήπεδο. Ο Αντόνιο Βαλέντσια υπήρξε από τα πιο ολοκληρωμένα μπακ των τελευταίων ετών στο αγγλικό πρωτάθλημα και ένα από τα καλύτερα που έχει βγάλει η Λατινική Αμερική.

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόσυρσής του από τα γήπεδα πριν από περίπου έναν χρόνο, επισημοποίησε πως δεν θα αγωνιστεί στο Κατάρ, και το Mountial.gr βάζει στο μικροσκόπιο την καριέρα του, τα επιτεύγματα του, την συνολική του πορεία στο ποδόσφαιρο και την Μάντσεστερ Γιουνάιντέντ.

ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

Ο Αντόνιο Βαλέντσια γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1985, στην Νουέβα Λόχα μια πόλη στο Βορειανατολικό Εκουαδόρ. Απο μικρός του άρεσε το ποδόσφαιρο και την γραμμένος στην ομάδα της περιοχής. Στα 16 του έφυγε από το σπίτι κρυφά από τον πατέρα του, ώστε να αγωνιστεί στην Ελ Νασιονάλ, η οποία βρισκόταν στο Κίτο, πρωτεύουσα της χώρας. Εκεί αρχικά υπέγραψε ένα συμβόλαιο 50 δολαρίων, ενώ στην συνέχεια μονιμοποίηθηκε στο σύλλογο.

Λίγα χρόνια αργότερα, η Βαλένθια αναγνώρισε το ταλέντο του και τον έφερε στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά στο Μεστάγια δεν αγωνίστηκε ποτέ ουσιαστικά, καθώς στελνόταν δανεικός.

Τον Αύγουστο του 2006, μετακινήθηκε στην Αγγλία και την Γουίγκαν. Εκεί θα βρει το πρωτάθλημα που του ταιριάζει, θα δέσει με το σύνολο της ομάδας και θα κάνει τα πρώτα του σοβαρά βήματα στο άθλημα. Μέτρησε 84 συμμετοχές με επτά τέρματα και η μεταγραφή για μεγαλύτερη ομάδα ήταν σχεδόν δεδομένη.

ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Στις 30 Ιουνίου του 2009, η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ έκανε την πρώτη της μεταγραφή σε εκείνη την μεταγραφική περίοδο, υπογράφοντας τον Βαλέντσια.

Τα χρόνια που ακολούθησαν στο θέατρο των ονείρων… ήταν ονειρικά! Ο Λατινοαμερικάνος έγινε βασικός και αναντικατάστατος, περνώντας από το δεξί άκρο της άμυνας μέχρι και το κέντρο. Πολλές μονομαχίες, αρκετά τάκλιν, μάτωσε την φανέλα των Κόκκινων Διαβόλων. Όπως είναι φυσικό στην καριέρα ενός ποδοσφαιριστή θα υπάρχουν ντεφορμαρίσματα και τραυματισμοί, τους οποίους ο Αντόνιο τους ξεπέρασε, ακόμα και εάν εκείνοι χρειάζονταν χειρουργίο ή ήταν αρκετά σοβαροί.

Μάλιστα ο ίδιος κάθισε για αρκετό καιρό και γνώρισε από πρώτο χέρι την δύσκολη μετάβαση της ομάδας στην μετά – Φεργκίσον εποχή.

Στα δέκα χρόνια που κάθισε στον σύλλογο μέτρησε 241 συμμετοχές και 17 γκολ, ενώ είχε την τιμή την τελευταία του χρονιά να είναι και πρώτος αρχηγός στην ομάδα.

Με τους Κόκκινους Διαβόλους κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο, δύο Λιγκ Καπ και το Γιουρόπα Λιγκ το 2017. Επίσης ψηφίστηκε ως παίκτης της χρονιάς της Μάντσεστερ Γιουνάϊντέντ, το 2012 και το 2017!

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Με την Εθνική ομάδα του Εκουαδόρ έκανε ντεμπούτο, το 2004, ενώ σκόραρε για πρώτη φορά στις 27 Μαρτίου 2005 απέναντι στη Παραγουάη.

Σίγουρα η πιο τιμητική του παρουσία με το εθνόσημο ήρθε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το 2014. Αρχηγός σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας, προσπάθησε να φτάσει την ομάδα στο να πετύχει το κάτι παραπάνω. Τελικά, λίγο η τύχη, λίγο τα λάθη απειρίας στέρησαν από το Εκουαδόρ την πρόκριση στους “16”, αφού τερμάτισε τρίτο σε όμιλο με Γαλλία, Ελβετία και Ονδούρα,με 4 πόντους.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Στις 11 Μαΐου 2021, ανακοίνωσε με ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το φινάλε της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Μπορεί ο ίδιος να μην είχε ποτέ την όψη ενός αστέρα, αλλά σίγουρα αποτελεί πρότυπο μαχητικότητας και σοβαρότητας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο Βαλέντσια ήταν το all-around μπακ, που λατρέψαμε για τις μοναδικές του ικανότητες στο χορτάρι αλλά και για το αγνό Λατινοαμερικάνικο ποδόσφαιρο που έπαιζε.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr.