Ο… πανούργος τερματοφύλακας της Χιλής

μουντιάλ ιστορίες

Ένας πανούργος τερματοφύλακας, μία τρομερή συγκυρία και ένας πανέξυπνος φωτορεπόρτερ πρωταγωνίστησαν σε ένα από τα πιο σουρεάλ σκηνικά.

Η Χιλή, αντιμετώπιζε τη Βραζιλία στο «Μαρακανά» σε έναν αγώνα αρκετά κρίσιμο για το μέλλον των δύο ομάδων, στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1990. Το «Μαρακανά» έβραζε με τους οπαδούς των γηπεδούχων, να ζητούν την νίκη απέναντι στους αντιπάλους τους. μουντιάλ ιστορίες

Η «Σελεσάο» δεν χάλασε χατίρι στους φιλάθλους της, ανοίγοντας το σκορ στο 49′ με τον Μπεμπέτο.

Όσο ο χρόνος κυλούσε, τα εμπόδια γινόντουσαν όλο και πιο πολλά για τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι ήθελαν μόνο νίκη για να περάσουν στα τελικά της Ιταλίας.

Στο 70ο λεπτό, μια φωτοβολίδα σκάει στον αγωνιστικό χώρο, λίγο αργότερα ο τερματοφύλακας Ρόχας πέφτει στο χορτάρι αιμόφυρτος. Οι Χιλιανοί ισχυρίζονται πως τον έχει χτυπήσει η φωτοβολίδα και αποχωρούν από τον αγωνιστικό χώρο ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η Βραζιλία, είχε πλέον ένα βουνό να ανέβει καθώς ο αποκλεισμός της ήταν ορατός και μάλιστα με βαριά τιμωρία.. Την θέση της θα έπαιρνε η Χιλή. μουντιάλ ιστορίες

Υπήρχε όμως ένα σημείο στο οποίο η ιστορία «έμπαζε». Κανείς φωτορεπόρτερ δεν είχε καταγράψει τη στιγμή του τραυματισμού παρά το γεγονός πως στο γήπεδο υπήρχαν περισσότεροι από 100. Ο Πάουλο Τεξέιρα ένας από αυτούς ορκιζόταν πως είχε δει το σκηνικό και σε καμιά περίπτωση ο Ρόχας δεν κτυπήθηκε από φωτοβολίδα. «Έκπληκτος είδα τον Ρόχας να πέφτει κάτω και να αιμορραγεί από το μάτι ενώ η φωτοβολίδα προσγειώθηκε ένα μέτρο μακριά του» δήλωσε στο CNN. Έτσι ο Τεξέιρα είχε μια πολύ σημαντική αποστολή. Να αποδείξει αυτά που ισχυριζόταν και να σώσει την Βραζιλία.

Τελικά τα “φιλμ” απέδειξαν την συνομωσία του Χιλιανού Κίπερ, ο οποίος παραδέχθηκε πως είχε κρύψει ένα ξυραφάκι στο γάντι του ώστε εάν στραβώσει ο αγώνας να αυτο-τραυματιστεί.

Η ποινή που επιβλήθηκε στην χώρα του ήταν αποκλεισμός από το Μουντιάλ του 1990 και του 1994, ενώ ο ίδιος αποκλείστηκε ισόβια από το ποδόσφαιρο.

Ο Ρόχας είχε βάλει σκοπό, να βρεθεί η ομάδα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο με κάθε τρόπο, αλλά ποτέ με ψέματα δεν κέρδισες κάτι.