Γκαρίντσα: Ο Βασιλιάς που καταστράφηκε από τους δαίμονες του

Γκαρίντσα

H ταραχώδης ζωή του σπουδαίου Μανέ Γκαρίντσα που τον οδήγησε στην ποδοσφαιρική αλλά και προσωπική του αυτοκαταστροφή.

Ένας βασιλιάς είναι πάντα ηγετικός, ταλαντούχος, τολμηρός και χαρισματικός. Αλλά έχει και ένα μειονέκτημα, μια αχίλλειο πτέρνα η οποία συνήθως καθορίζει άμα θα κρατήσει το στέμμα του ή όχι. Για τον συγκεκριμένο «Βασιλιά» που θα μιλήσουμε οι κακές του συνήθειες των κατέστρεψαν ή μάλλον ο ίδιος της άφησε να τον καταστρέψουν. Ο Μανέ Γκαρίντσα φημολογείται πως στην συνείδηση των Βραζιλιάνων θεωρείται καλύτερος από τον Πελέ αλλά ωστόσο δεν έφτασε ποτέ την χαρακτηριστικά πιο ήρεμη ζωή του.

Ο «Βασιλιάς της Ντρίπλας» ή «χαρά του λαού» όπως τον αποκαλούσαν οι συμπατριώτες του υπήρξε πιθανώς ο πιο αγαπητός Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και το Mountial.gr σας παρουσιάζει την ταραχώδη ζωή του που τον οδήγησε σε ποδοσφαιρική αλλά και προσωπική αυτοκαταστροφή του.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ

Ο Γκαρίντσα γεννήθηκε με πρόβλημα στο πόδι, αφού το ένα του άκρο ήταν εκεί εκατοστά πιο κοντό από το άλλο. Μάλιστα όντας ακόμα μωρό κόλλησε πολιομυελίτιδα και η φιγούρα του έγινε ακόμα πιο ασθενική. Οι γονείς του ήταν αρκετά φτωχοί και δεν του παρείχαν εύκολη ζωή, ο ίδιος δούλεψε από μικρός για να βγάζει τα προς το ζην. Το ποδόσφαιρο μπορεί να μην τον συγκινούσε ως πιτσιρίκι όμως όταν κατάλαβε πως θα του λύσει τα οικονομικά προβλήματα και είδε πως είναι αρκετά καλός σε αυτό, τότε αποφάσισε να πιάσει το τόπι. Δοκιμάστηκε σε αρκετούς συλλόγους όμως τελικά κατέληξε στην Μποταφόγκο, στα 19 του. Εκεί μεγαλούργησε καθώς σε 600 συμμετοχές πέτυχε 252 γκολ. Μπορεί να μην είχε μάνατζερ, να υπέγραφε συμβόλαια που δεν είχε διαβάσει, να μην έκανε προπόνηση αλλά στο χορτάρι ήταν υπέροχος.

Το 1957 ήρθε και η χρυσή κλήση στην Εθνική, που μαζί με τον Πελέ έκαναν τρομερά πράγματα. Κατάφερε και κατέκτησε δύο Μουντιάλ ενώ όσες φορές ήταν μαζί με τον έτερο αστέρα, η Σελεσάο δεν ηττήθηκε ποτέ.

Το 1965 σε ηλικία 40 ετών, ταλαιπωρημένος από τραυματισμούς και έχοντας σοβαρό θέμα με τον αλκοολισμό τερμάτισε την καριέρα του. Μάλιστα τέσσερα χρόνια πριν είχε κατακτήσει και το μοναδικό πρωτάθλημα της καριέρας του το οποίο έκανε repeat έναν χρόνο μετά, με την Μποταφόγκο.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr. 

Η ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μπορεί σταδιακά να αγάπησε το ποδόσφαιρο όμως ο ίδιος είχε αρκετούς δαίμονες. Όντας παιδί αλκοολικών άρχισε το ποτό σε ηλικία μόλις 14 ετών ενώ μεγάλωνε τις ποσότητες κάθε φορά με το πέρασμα των χρόνων. Είχε κατηγορηθεί για βία κατά των συντρόφων του πάντα υπό την επήρεια μέθης, ευθύνεται για το τροχαίο που κόστισε τη ζωή στην πεθερά του αφού οδηγούσε μεθυσμένος και ως παλαίμαχος έχασε κάθε έλεγχο, πίνοντας όλη μέρα.

Εκτός από τον αλκοολισμό, ο άλλος του δαίμονας ήταν πως είχε μεγάλη αδυναμία στο άλλο φύλο. Ο Γκαρίντσα μπορεί να παντρεύτηκε τον πρώτο του έρωτα με τον οποίο έκανε οχτώ παιδιά αλλά διατηρούσε εξωσυζυγικές σχέσεις, χώρισε την πρώτη γυναίκα του για χάρη της Έλσα Σοάρες, με την οποία παντρεύτηκε για δεύτερη φορά. Ωστόσο όλες του οι σχέσεις έληγαν άσχημα και με θυελλώδη τρόπο. Το 1958 στη Σουηδία και κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, έφυγε από το ξενοδοχείο που διέμενε η ομάδα για να πιει ένα ποτό. Στο Μπαρ όπου κατέληξε γνώρισε μία Σουηδέζα σερβιτόρα . Ο ίδιος την άφησε έγκυο και φαίνεται πως δεν είχε καμία επαφή ξανά με την ίδια ούτε με το παιδί.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Στις 20 Γενάρη του 1983, ο Γκαρίντσα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Βραζιλίας. Είναι φτωχός και τσακισμένος από το αλκοόλ. Πεθαίνει μόνος με έναν ορό στο χερί και ένα κενό βλέμμα που εξέφραζε το κενό της ψυχής του μετά την μπάλα. Ο Βραζιλιάνος θεωρείται ως ένας από τους δέκα καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, ενώ στην κηδεία του πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμο τον αποχαιρέτησαν. Τα λάθη, οι εμμονές και οι δαίμονες του έκοψαν το νήμα της ζωής του, που ήταν μέσα στο ποδοσφαιρικό χάρισμα αλλά και στην παράνοια.

Ιστορίες Μουντιάλ: Ηγέτες, αποτυχίες, θρίαμβοι και δάκρυα στο mountial.gr