Τα στάδια του Μουντιάλ 2022 είναι σίγουρα διαφορετικά από των προηγούμενων ετών

Μουντιάλ 2022

Ένα στάδιο σχεδιασμένο σαν καπέλο, ένα από εμπορευματοκιβώτια αποστολής και ένα σε δομή που μοιάζει με σκηνή. Σας παρουσιάζουμε τα οκτώ γήπεδα του Μουντιάλ.

Οκτώ στάδια που απέχουν μεταξύ τους το πολύ 40 χλμ. Επτά από τα οποία χτίστηκαν από το μηδέν για να φιλοξενήσουν τους αγώνες του Μουντιάλ 2022. Μόνο ένα απ’ αυτά ανακατασκευάστηκε πλήρως. Μετά το πέρας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, έξι θα έχουν περίπου τις μισές θέσεις, ενώ ένα θα κατεδαφιστεί.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι όλα τα γήπεδα κατασκευάστηκαν με γνώμονα τις περιβαλλοντικές πρακτικές, με όλα να κερδίζουν τέσσερα ή πέντε αστέρια από το Παγκόσμιο Σύστημα Αξιολόγησης Βιωσιμότητας (GSAS). Ο αρχικός προϋπολογισμός για την κατασκευή των γηπέδων και των χώρων προπόνησης ήταν 4,7 δισ. Και τα οκτώ γήπεδα θα τροφοδοτούνται από ένα αγρόκτημα ηλιακών πάνελ και θα διαθέτουν λεπτομερή συστήματα ψύξης, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού κλιματισμού σε ορισμένα.

Παρόλα αυτά  η κατασκευή των γηπέδων ήταν ένα από τα πολλά αμφιλεγόμενα θέματα του προσεχούς Μουντιάλ. Κι αυτό γιατί το Κατάρ κατηγορήθηκε για κατάχρηση και εκμετάλλευση των περισσότερων από δύο εκατομμυρίων μεταναστών εργαζομένων του, αφού   χιλιάδες έχουν πεθάνει απροσδόκητα.

Ακολουθεί ο οδηγός  για το τι μπορούν να περιμένουν οι φίλαθλοι από τα γήπεδα όταν ξεκινήσει το τουρνουά στις 21 Νοεμβρίου.

Στάδιο Λουσάιλ

Λουσάιλ Μουντιάλ 2022

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός αποτελεί φόρος τιμής στα παραδοσιακά χειροποίητα κύπελλα και σκάφη που χρησιμοποιούνται σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Χωρητικότητα: 80.000

Παιχνίδια: 10, συμπεριλαμβανομένου του τελικού

Τοποθεσία: Lusail, 15 χιλιόμετρα βόρεια της Ντόχα

Αυτό είναι το εμβληματικό στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, το οποίο άνοιξε μόλις φέτος. Η αξία του κοστολογείται στις  33 δισεκατομμυρίων λίρες. Στο τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα γίνει κοινοτικός κόμβος σχολείων, καταστημάτων, κλινικών υγείας και αθλητικών εγκαταστάσεων κάτω από την οροφή του σταδίου. 

Στάδιο Αλ Μπέιτ

Αλ Μπαϊτ Μουντιάλ 2022

Η σκιά που παρέχεται από τη δομή της σκηνής και το αναδιπλούμενο σύστημα οροφής συμπληρώνουν τις τεχνολογίες ψύξης του σταδίου, λένε οι διοργανωτές.

Χωρητικότητα: 60.000

Παιχνίδια: Οκτώ, συμπεριλαμβανομένου του εναρκτήριου αγώνα

Τοποθεσία: Al Khor, 35χλμ. βόρεια της Ντόχα

Αυτό το στάδιο καλύπτεται από μια τεράστια δομή που μοιάζει με σκηνή και παίρνει το όνομά του από τις σκηνές bayt al sha’ar που χρησιμοποιούνται από νομαδικούς ανθρώπους στην περιοχή. Η σκηνή και η αναδιπλούμενη οροφή θα σας βοηθήσουν να δροσιστείτε το στάδιο. Στο στάδιο θα ανοίξει ξενοδοχείο πέντε αστέρων και εμπορικό κέντρο, μετά το Μουντιάλ. Είναι το πιο απομακρυσμένο στάδιο από τη Ντόχα, αν και απέχει μόλις 40 λεπτά με το αυτοκίνητο.

Στάδιο 974

Μουντιάλ 2022

974 είναι ο διεθνής κωδικός κλήσης για το Κατάρ και ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που χρησιμοποιούνται

Χωρητικότητα: 40.000

Παιχνίδια: Επτά, μέχρι την φάση των 16

Τοποθεσία: Ντόχα

Ακόμη και σύμφωνα με τα πρότυπα του Κατάρ 2022, αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο στάδιο. Έχει κατασκευαστεί από 974 εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς (εξ ου και το όνομα) και αρθρωτό χάλυβα. Παλαιότερα ονομαζόταν Στάδιο Ρας Αμπού Αμπούντ. Στο τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα αποσυναρμολογηθεί πλήρως με τα εξαρτήματα να χρησιμοποιούνται για άλλα έργα. Η περιοχή θα δοθεί για παραθαλάσσια ανάπτυξη.

Διεθνές Στάδιο Χαλίφα

Χαλίφα Μουντιάλ 2022

Το Διεθνές Στάδιο Χαλίφα είναι το μοναδικό από τα οκτώ γήπεδα που υπήρχαν πριν το Παγκόσμιο.

Χωρητικότητα: 45.416

Παιχνίδια: Οκτώ

Τοποθεσία: Ντόχα

Το μόνο στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που υπήρχε πριν από λίγα χρόνια είναι το Διεθνές Στάδιο Χαλίφα, το οποίο χτίστηκε το 1976 και ανακατασκευάστηκε εκτενώς το 2017. Φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων Fifa (τον οποίο κέρδισε η Λίβερπουλ), και τα δύο το 2019. Το Χαλίφα είναι το μόνο στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν διαλύεται μερικώς ή πλήρως στη συνέχεια.

Στάδιο Εκπαιδευτικής Πόλης

Στάδιο Εκπαιδευτικής Πόλης Μουντιάλ 2022

Το Στάδιο Εκπαιδευτικής Πόλης βρίσκεται στη μέση αρκετών πανεπιστημίων

Χωρητικότητα: 40.000

Παιχνίδια: Οκτώ, μέχρι τον προημιτελικό

Τοποθεσία: Al Rayyan, 7km δυτικά της Ντόχα

Το Στάδιο Education City βρίσκεται στη μέση αρκετών πανεπιστημίων του Κατάρ σε χώρο πρασίνου λίγο έξω από τη Ντόχα. Είναι γνωστό ως «Διαμάντι στην έρημο» και διαθέτει προηγμένο σύστημα ψύξης. Τα διαμαντένια μοτίβα της πρόσοψης φαίνεται να αλλάζουν χρώμα καθώς ο ήλιος κινείται στον ουρανό. Φιλοξένησε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων Fifa 2021. Η χωρητικότητά του θα  μειωθεί στο μισό μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στάδιο Αλ Θουμάμα

Στάδιο Αλ Θουμάμα Μουντιάλ 2022

Ο σχεδιασμός του σταδίου Αλ Θουμάμα βασίζεται στο gahfiya, ένα παραδοσιακό καπέλο της Μέσης Ανατολής.

Χωρητικότητα: 40.000

Παιχνίδια: Οκτώ, μέχρι τον προημιτελικό

Τοποθεσία: 12χλμ νότια της Ντόχα

Ένα άλλο στάδιο όπου η χωρητικότητα θα μειωθεί σε 20.000 μόλις τελειώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, με άνοιγμα ξενοδοχείου και τζαμιού. Πήρε το όνομά του από ένα εγγενές δέντρο, ο σχεδιασμός του βασίζεται στο gahfiya, ένα αραβικό καπέλο.

Στάδιο Αλ Τζανούμπ

Στάδιο Αλ Τζανούμπ Μουντιάλ 2022

Τα δοκάρια με τόξο συγκρατούν την οροφή, που μοιάζουν με το κύτος ενός πλοίου και επιτρέπουν το φως στην αρένα

Χωρητικότητα: 40.000

Παιχνίδια: Επτά, μέχρι τα τελευταία 16

Τοποθεσία: Al Wakrah, 18 χιλιόμετρα νότια της Ντόχα

Το πρώτο νέο στάδιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου που ολοκληρώθηκε, τον Μάιο του 2019. Φιλοξένησε τον τελικό του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ 2020. Ο σχεδιασμός βασίζεται στα πανιά των σκαφών dhow. Το στάδιο διαθέτει σύστημα ψύξης ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο. Όπως και τα περισσότερα άλλα γήπεδα, 20.000 θέσεις θα αφαιρεθούν στη συνέχεια.

Στάδιο Αχμάντ Μπιν Αλί

Μουντιάλ 2022

Το στάδιο Αχμάντ Μπιν Αλί βρίσκεται στην άκρη της ερήμου

Χωρητικότητα: 40.000

Παιχνίδια: Επτά, μέχρι τα τελευταία 16

Τοποθεσία: Al Rayyan, 20χλμ. δυτικά της Ντόχα

Αυτό το στάδιο χτίστηκε στο χώρο ενός παλιού εδάφους με το ίδιο όνομα – με πάνω από το 80% των υλικών κατασκευής  να ανακυκλώνονται,  ακόμη και απ’ το αρχικό έδαφος. Η λαμπερή πρόσοψή του «αποτελείται από μοτίβα που χαρακτηρίζουν διαφορετικές πτυχές της χώρας». Θα φιλοξενήσει την Αθλητική Λέσχη Αλ Ρέιγιαν, χωρητικότητας 20.000 ατόμων, μετά το τουρνουά.

Οι αποδόσεις που θες για το Μουντιάλ 2022 είναι στο Pamestoixima.gr.