Αφιλόξενα τα ξενοδοχεία στο Κατάρ για τους ομοφυλόφιλους

Μουντιάλ 2022

Τρία ξενοδοχεία στο Κατάρ αρνούνται να φιλοξενήσουν ζευγάρια του ίδιου φύλου κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022.

Σάλο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι τρία ξενοδοχεία διαμονής του Κατάρ για την φιλοξενία των φιλάθλων ενόψει του Μουντιάλ δεν δέχονται ομοφυλόφιλους. Το οξύμωρο είναι ότι τα ξενοδοχεία προτάθηκαν από την FIFA.

Το σουηδικό SVT Sport, το νορβηγικό NRK και το δανέζικο DR έκαναν έρευνα σε 69 ξενοδοχεία για να μάθουν τις προθέσεις τους σχετικά με την διαμονή των ομοφυλόφιλων. Να τονίσουμε ότι η ομοφυλοφιλία θεωρείται «παράνομη» στο Κατάρ.  Τρία ξενοδοχεία  θα αρνηθούν να φιλοξενήσουν ζευγάρια του ίδιου φύλου, 20  τόνισαν πως θα φιλοξενήσουν ζευγάρια ομοφυλόφιλων, αρκεί να μην δείχνουν δημοσίως τις σεξουαλικές προτιμήσεις τους, ενώ 33  δεν είχαν κάποιο θέμα πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Αντίδραση από τις σκανδιναβικές ομοσπονδίες

Το ρεπορτάζ πήρε τεράστιες διαστάσεις και ζητήθηκε και η άποψη των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.  «Προφανώς και είναι απαράδεκτο. Δείχνει ξανά πως είναι λάθος να αναθέσεις ένα τουρνουά σε μία χώρα που δεν έχει σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το να σου επιτρέπεται να αγαπάς και να σου αρέσει όποιος θέλεις. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα ζητήματα πολλά χρόνια και δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θέλουμε.

Υπάρχει δουλειά ακόμα να γίνει και οι απαιτήσεις είναι λογικές. Δυστυχώς, υπάρχουν νόμοι στη χώρα που λένε ότι δεν μπορείς να είσαι ομοφυλόφιλος και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Όμως βγήκαν και είπαν πως όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Η έρευνα δείχνει ότι δεν είναι όλοι καλοδεχούμενοι. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε καταστάσεις. Πρέπει να δούμε πράξεις. Είναι ένα πράγμα να λες κάτι κι άλλο να το πράττεις», είπε ο γενικός γραμματέας της σουηδικής ομοσπονδίας, Χακάν Σιέστραντ.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας της Δανίας,Γιάκομπ Γένσεν, είπε: «Είναι μια απογοήτευση. Είναι λάθος για τους φιλάθλους που θα ταξιδέψουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που δεν αισθάνονται ασφαλείς στο να κλείσουν ένα ξενοδοχείο και αυτό εξαρτάται από το σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Είναι παντελώς ανεξάρτητο και πρόκειται για ξεκάθαρη προσδοκία ότι θα ξεπεραστεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Τα ευρήματα της έρευνας έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του προέδρου της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε τονίσει: «Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ». Είχε μάλιστα προτρέψει τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας να μιλήσουν με τους κατοίκους και αξιωματούχους της χώρας και να προσπαθήσουν ν’ αλλάξουν τα πιστεύω τους.