«Για τις 6.500 ψυχές που χάθηκαν»

Αντιδράσεις για τους 6.500 εργάτες που σκοτώθηκαν στις εργασίες των ανεγέρσεων των γηπέδων του Κατάρ, έλαβαν χώρα έξω από τα κεντρικά γραφεία της FIFA.

Πιο αναλυτικά, ο καλλιτέχνης από το Όσναμπουργκ της Γερμανίας, Βόλκερ – Γιοχάνες Τρίεμπ καθώς και οι ενώσεις AWO International και η περιφέρεια AWO της Δυτικής Βεστφαλίας έδωσαν βροντερό παρών έξω από τα γραφεία της FIFA, στη Ζυρίχη. Την ήμερα που γινόταν η κλήρωση των ομίλων του Μουντιάλ στο Κατάρ, οι προαναφερθέντες, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για τους 6.500 ανθρώπους-εργαζομένους  που έχασαν τη ζωή τους στο Κατάρ (η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει πως είναι πάνω από 15.000), κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής των γηπέδων που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες.  Με μία πρωτότυπη πρωτοβουλία, γέμισαν 6.500 κενές μπάλες με άμμο και τις άφησαν επιδεκτικά μπροστά από τα «μάτια» των υπευθύνων.  Με αυτόν τον τρόπο, θέλησαν να περάσουν το δικό τους μήνυμα ενάντια στις απάνθρωπες και σκληρές συνθήκες των μεταναστών εργατών στο Κατάρ.

Ο εκ των εμπνευστών της πρωτοβουλίας, τόνισε σε γερμανικό μέσο: «Πολλές χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν κατά την κατασκευή των γηπέδων στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Αντιμετωπίστηκαν σαν σκλάβοι και πέθαναν από τη ζέστη, την εξάντληση ή την έλλειψη προφυλάξεων ασφαλείας». Επιπλέον, ο Βόλκερ-Γιοχάνες Τρίεμπ , επισήμανε πως: «Αυτό έγινε αποδεκτό τόσο από τη FIFA όσο και από την κυβέρνηση του Κατάρ. Δεν πρέπει να μείνει κρυφό μια μέρα σαν τη σημερινή (σ.σ. την ήμερα της κλήρωσης των ομίλων».

Παράλληλα, η Ίνγκριντ Λέμπχετζ, Διευθύνουσα Σύμβουλος της AWO International, ανέφερε τον πολυετή αγώνα της οργάνωσης για τα δικαιώματα των απανταχού εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους: «Για πολλά χρόνια κάνουμε εκστρατεία για τα δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων και των οικογενειών τους, οι οποίες συχνά μένουν πίσω στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και ζουν με τα χρήματα που στέλνουν οι συγγενείς τους. Συνήθως, οι εργαζόμενοι ασκούν το επάγγελμά τους υπό αντίξοες συνθήκες. Η μοίρα των πολλών μεταναστών στο Κατάρ είναι απαράδεκτη για εμάς, ενώ συνάμα ανακαλύπτουμε φρικτές αποδείξεις ότι υπάρχει σύγχρονη σκλαβιά».

Θέση πήρε και ο Μίκαελ Σέφλερ, πρόεδρος της περιφέρειας AWO της Δυτικής Βεστφαλίας: «Δεν είναι αποδεκτό για εμάς ως εργατική προνοιακή οργάνωση να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταγγέλλουμε, επίσης, την καταπίεση των γυναικών στο Κατάρ. Η ζωή των ανθρώπων, οι συνθήκες εργασίας και η ελευθερία τους είναι αδιαπραγμάτευτα και μετρούν περισσότερο από οποιοδήποτε κέρδος. Γι’ αυτό, δεσμευόμαστε ότι πάντα θα διασφαλίζουμε, πως θα πρέπει να ισχύουν υψηλά κοινωνικά πρότυπα και δημοκρατικές δομές στις χώρες, στις οποίες απονέμονται προσοδοφόρες σημαντικές εκδηλώσεις».

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί, πως τα 6.500 αντίτυπα θα δοθούν μετά τον τελικό στις 18 Δεκεμβρίου 2022. Ταυτόχρονα συγκεντρώνονται δωρεές, που ωφελούν τους ανθρώπους στις χώρες των αποθανόντων μεταναστών.

Περισσότερες πληροφορίες για το κίνημα και τις δράσεις του, μπορείτε να βρείτε στο www.weltgewissen-katar.de